Waarom een Beleidsplan Ruimte?
In het Beleidsplan Ruimte denken we na over hoe we de beschikbare en beperkte ruimte in Merelbeke-Melle willen gebruiken. Zo leggen we vandaag al enkele strategische richtlijnen vast voor de projecten van morgen.
Met dit plan zet Merelbeke-Melle duidelijk koers naar een duurzame en toekomstbestendige leefomgeving met ruimte voor iedereen.
Samenhangend en breed gedragen
Het nieuwe Beleidsplan Ruimte zullen de gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen (GRS) van Melle en Merelbeke vervangen. Zo is er één samenhangende en efficiënte aanpak voor het volledige grondgebied op maat van de nieuwe fusiegemeente.
Om tot een breed gedragen en goed onderbouwd plan te komen, zetten we in op onderzoek, overleg en participatie.
Tot dan blijven de bestaande ruimtelijke structuurplannen van Melle en Merelbeke van kracht op respectievelijk het grondgebied van Melle en Merelbeke.
Strategische visie en beleidskaders
Het Beleidsplan Ruimte bestaat uit een strategische visie en een reeks beleidskaders.
De strategische visie omvat strategische richtlijnen en beleidsopties voor de ruimtelijke ontwikkeling op lange termijn.
De bijhorende beleidskaders zetten de ruimtelijke visie om in concrete doelstellingen en acties op korte en middellange termijn. Het is mogelijk om een beleidskader toe te voegen, aan te vullen of op te heffen zonder het volledige plan te wijzigen. Dat maakt het beleidsplan dynamischer dan een ruimtelijk structuurplan. Op die manier kan de gemeente beter inspelen op onverwachte gebeurtenissen of kansen die zich voordoen.
Op elk beleidsniveau
Zowel op Vlaams, provinciaal als gemeentelijk niveau bestaat een ruimtelijk beleidsplan. Zo kan elk beleidsniveau eigen accenten leggen en zich focussen op die uitdagingen en ontwikkelingen die voor hen belangrijk zijn.