Bestrijding Aziatische hoornaar

Bestrijding 

Ook in Merelbeke-Melle is de Aziatische hoornaar aan een steile opmars bezig. Om de populatie binnen de perken te houden, neemt het lokaal bestuur Merelbeke-Melle deel aan de Vlaamse campagne ter bestrijding van de hoornaar.

Nesten

Zodra de temperaturen in de lente vlot boven de 15°C uitstijgen, komen de koninginnen van de Aziatische hoornaar uit hun winterslaap en verlaten ze hun overwinteringsplaats. Daarbij gaan ze op zoek naar een locatie om een nieuw nest te maken. De grootte van dat nest kan in de lente variëren van een pingpongbal tot een tennisbal.

Waar vind je de nesten?

De nesten van een Aziatische hoornaar vind je altijd op een beschutte plaats. In 70% van de gevallen is dat op een locatie die door mensen gemaakt is, zoals schuren, tuinhuisjes, speelhuisjes, afdaken of luifels. Ook in struiken of hagen kan een koningin een nieuw nest maken.

De voorjaarsnesten bevinden zich meestal dicht bij de grond, zodat de koningin niet veel energie verliest om hoger te moeten vliegen. Onder het motto #kijkinuwkot is de lente de ideale periode om eens rond te kijken of je een hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de tuin of rond je huis.

Hoe herken je het nest van een Aziatische hoornaar?

  • Wanneer een koningin een nest begint te maken, start ze met een raat van een drietal cellen en daarrond bouwt ze een bescherming. Zo'n nest is bolvormig en in het begin ongeveer zo groot als een pingpongbal. 
  • Wanneer ze de raat verder uitbouwt, maakt ze de bol steeds groter.
  • De kleur van het nest is meestal lichtbruin.

De eerste werksters die in het voorjaar geboren worden, zijn ongeveer 2 cm groot. Zodra ze geboren zijn, vliegt de koningin niet meer uit. De werksters nemen dan haar taak over om voedsel te gaan zoeken. Vanaf die fase gaat het razendsnel:

  • Na enkele weken heeft de bol al de grootte van een meloen.
  • Op het einde van het voorjaar kan een nest de grootte hebben van een volleybal.

In de zomer maken de werksters een tweede nest. Dat bevindt zich meestal in een boomtop, in de buurt van het eerste nest. Die nesten kunnen in het voorjaar uitgroeien tot nesten van 1 meter groot en kunnen duizenden hoornaars bevatten.
 

Wat als je een Aziatische hoornaarnest vindt?

  • De gemeente werkt samen met RATO vzw om Aziatische hoornaarnesten te bestrijden en staat in voor de kosten. Spot je een nest? Meld het zo snel mogelijk via www.vespawatch.be, dan komt RATO vzw het gratis verdelgen.
  • Verdelg in geen enkel geval zelf een nest zonder voorafgaand advies. Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan gevaarlijk steken. Daar zij veel groter is dan een gewone wesp, heeft ze ook een grotere angel, tot wel 8 mm lang. Die angel kan dus veel dieper in de huid dringen, tot zelfs rechtstreeks in de bloedbaan.

Wil je bijkomende info of specifiek advies? Stuur je fotomateriaal met bijhorende vragen naar AH@gentseimkers.be.

Naar top