Schelderode
Schelderode was ooit de hoofdplaats van 'het Land van Rode', één van de belangrijkste heerlijkheden aan de rechteroever van de Schelde. De deelgemeente is vandaag een mooi voorbeeld van een kasteeldorp met en beschermd dorpsgezicht en tal van beschermde monumenten.
Sint-Martinuskerk - Schelderodeplein
Bovenop de steile rand van de Scheldevallei stond al in de 12e eeuw een houten kerk. De oudste stenen gedeelten dateren uit de 14e eeuw. De kerk veranderde door de eeuwen heen vaak van gedaante. Zo werd ze in de 19e eeuw hersteld en vergroot. Toen de werken in 1885 bijna voltooid waren, vatte de kerk brand, veroorzaakt door een vuurwerk ter gelegenheid van een huwelijk in het kasteel. Enkele opmerkelijke interieurelementen: de beeldengroep van Sint-Martinus uit de 16e eeuw en het glasraam in het koor, vervaardigd tussen 1872 en 1885.
Kasteel Ten Dale - Schelderodeplein
Kunstenaar Florimond Van de Poele bouwde in 1864-1865 dit neogotisch middeleeuws geïnspireerd kasteel en gebruikte hiervoor natuursteen en Scheldesteen die in Schelderode zelf zou zijn gebakken. Het staat ongeveer op dezelfde plaats als het vroegere "Hof ten Dale", de verblijfplaats van de heren van Rode. Rond het huidige kasteel bevindt zich een park in landschapsstijl en een bakstenen muur. In de volksmond stond het kasteel bekend als het kasteel Plissart, omdat in 1912 de familie Plissart de Brandignies hier kwam wonen. Ze stamden rechtstreeks af van de vroegere markiezen van Rode.
Pastorie - Gaversesteenweg
In 1754 werd het huis naast de kerk aangekocht om dienst te doen als pastorie. De parochianen herstelden het gebouw en de pastoor nam de verbouwingen van de schuur en de stallingen voor zijn rekening. Deze pastorie is één van de weinige overblijvende 18e-eeuwse huizen in de dorpskern. Het is ook een typisch en zeldzaam voorbeeld van een landelijke pastorie. De mispelboom in de tuin is in zijn soort de dikste van België.
Voormalige hoeve met bakhuis en stallingen – Gaversesteenweg
Deze huisjes vormden vroeger één hoeve die hoorde bij het kasteel. Nu zijn het twee aanpalende woningen met typische bijgebouwen zoals stallen en een bakhuis. Deze bakstenen huizen behoren tot de laatste overblijfselen van de landelijke bebouwing in het historische centrum van Schelderode.
Burgerhuis met stallingen en hekwerk - Gaversesteenweg
Dit is een mooi voorbeeld van een burgerhuis uit de tweede helft van de 19e eeuw. Deze woning beschikt nog over de oorspronkelijke gewitte bepleisterde voorgevel in neoclassicistische stijl en enkele andere oorspronkelijke interieurelementen. Het decoratieve ijzeren hek op de bakstenen muur omringt de voortuin en het gewit bakstenen gebouw in de achtertuin. Dit gebouw omvat stallen, een bakoven en een aangebouwde serre.
Voetweg nr. 25
De voetweg, in de volksmond gekend als 't Gangske, verbindt de Grepstraat met de Molenstraat.
Schelderomolen - Molenstraat
In de 17e eeuw werd hier een houten staakmolen opgericht, die in 1907 werd vervangen door een stenen berg- of beltmolen. Het is de laatste molen van het type bovenkruier die in Vlaanderen werd gebouwd, een windmolen waarvan enkel de kap met het wiekenkruis naar de wind kan worden gezet. De top steekt 17 meter boven de begane grond uit en de wieken hebben een doorsnede van 23 meter. Deze korenmolen maalt nog steeds op zowel windenergie als op elektriciteit.