College van burgemeester en schepenen - Vast bureau

Samenstelling

Het college van burgemeester en schepenen bestaat uit de burgemeester en 9 schepenen. Het aantal schepenen varieert naar gelang het aantal inwoners. Als na de verkiezing van de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst blijkt dat hij nog geen lid is van het college van burgemeester en schepenen wordt hij van rechtswege vanaf zijn eedaflegging als schepen toegevoegd aan het college van burgemeester en schepenen.

De burgemeester is van rechtswege voorzitter van het vast bureau. De schepenen zijn van rechtswege de leden van het vast bureau.

De algemeen directeur woont de vergaderingen van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau bij en is verantwoordelijk voor het opstellen en bewaren van de notulen ervan.

Burgemeester

De burgemeester is voorzitter van het college van burgemeester en schepenen en van het vast bureau en uiteraard ook raadslid. Als burgemeester is hij belast met de uitvoering van de wetten en de decreten in de gemeente. De burgemeester is ook het hoofd van de bestuurlijke politie en verantwoordelijk voor de veiligheid op het grondgebied van de gemeente.

Bevoegdheden

Het college van burgemeester en schepenen/vast bureau bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de raden voor. Het voert ook besluiten van de raden uit. Verder is het over talrijke zaken bevoegd, die bij wet of decreet aan het college van burgemeester en schepenen/vast bureau zijn toegewezen. Voorbeelden hiervan zijn het aanstellen van personeel, het verlenen van omgevingsvergunningen, het vaststellen van subsidies,…

Werking

Het college van burgemeester en schepenen/vast bureau komt in principe elke maandag samen. De vergaderingen zijn niet openbaar. De burgemeester zit het college van burgemeester en schepenen/vast bureau voor.

Wens je inzage in één van de besluiten?

Dan kan je dit stuk altijd opvragen in het kader van openbaarheid van bestuur. Hou er rekening mee dat bepaalde gegevens niet openbaar worden gemaakt, zoals persoonsgegevens van burgers en personeelsleden.

Samenstelling

Functies

burgemeester

Algemene coördinatie bestuur en beleid, burgerzaken, politie, brandweer en veiligheid, burgerparticipatie, externe relaties en ontvangsten en protocol, restbevoegdheden

Naar top