Composteren in Merelbeke
Wat?
Met je keuken- en tuinafval kan je perfect een compostvat starten. Je geeft er heel wat voedingsbestanddelen mee aan de bodem.
Hoe?
Je kan op verschillende manier thuiscomposteren, afhankelijk van de ruimte waarover je beschikt en de grootte van je tuin:
- Wie een grote tuin heeft, kan composteren op hopen of in bakken
- Wie een kleinere tuin heeft, kan gebruikmaken van een compostvat
- Wie geen tuin heeft, kan zijn keukenafval composteren in een wormenbak
Heb je vragen over thuiscomposteren?
Dan kan je een beroep doen op onze enthousiaste compostmeesters.
Omdat de intercommunale hakselaar niet langer langskomt, zijn er geen houtsnippers meer beschikbaar op het recyclagepark. Je blijft er wel terecht kunnen voor de aankoop van compost.
Compostvat inwoners Merelbeke
Het recyclagepark biedt enkele mogelijkheden aan:
- Een compostvat voor 15,50 euro (de bijbehorende beluchtingstok is inbegrepen)
- Een compostbak voor 27 euro
Extra compost nodig?
Op het recyclagepark Hollebeek kan je als inwoner van Merelbeke terecht voor de aankoop van groencompost met Vlacolabel. Als je enkele zakken of een aanhanwagen vult, betaal je 0,02 euro per liter meegenomen compost. Voor aan-huislevering wordt 150 euro voor 5 m³ compost of 250 euro voor 10 m³ compost gerekend.
Omdat de intercommunale hakselaar niet langer langskomt, zijn geen houtsnippers meer beschikbaar op het recyclagepark.
Compostmeesters
Vragen over thuiscomposteren?
- Dan kan je van maart tot en met oktober elke 2e en 4e zaterdag tussen 9 en 12 uur terecht bij de compostmeesters op hun demoplaats gelegen aan het recyclagepark.
- Heb je liever dat een compostmeester bij je thuis langskomt om je vragen te beantwoorden? Neem dan contact op met het team Afval.
Composteren in Melle
Compostvat inwoners Melle
De verkoop van compostvaten voor inwoners van Melle vindt plaats in het gemeentelijk depot in de Autostradeweg.
Om een compostvat aan te vragen schrijf je 15 euro over op het rekeningnummer BE08 0910 0030 8813 op naam van Gemeentebestuur Melle met als vermelding "compostvat - naam van de persoon die het compostvat zal afhalen + telefoonnummer". Na je overschrijving bezorgt de financiële dienst dit rekeninguittreksel aan de verantwoordelijke technische dienst gemeente Melle. Hij zal vervolgens contact opnemen wanneer het compostvat kan afgehaald worden.
Extra compost nodig?
Inwoners uit Melle kunnen compost kopen op het recyclagepark in Melle. Verko biedt compost aan in zakken van veertig liter. Je betaalt 4 euro voor een zak compost.
Heb je alleen compost nodig dan hoef je geen afspraak te maken. Je komt gewoon naar het recyclagepark aan de Autostradeweg 2 en wacht jouw beurt af in de wachtrij voor de slagboom.
Combineer je de aankoop van compost met een bezoek aan het recyclagepark dan moet je wel op voorhand een afspraak maken via het reservatiesysteem, behalve op woensdag en donderdag.
Niet-inwoners Melle
Woon je niet in Melle of in een Verko-gemeente dan kan je geen compost kopen op het recyclagepark. Je hebt dan wel die optie op de bedrijfssite van Verko in Appels (meld je dan aan naast de slagboom aan de inrit voor ophaalwagens).
Aankoop in bulk
Heb je een grote hoeveelheid compost nodig dan is een aankoop in bulk de beste optie. Hiervoor kan je enkel terecht op de bedrijfssite van Verko in Appels (Bevrijdingslaan 201, 9200 Dendermonde). De kostprijs voor aankoop in bulk bedraagt 6 euro per ton (korrelgrootte 0-17 mm) of 8 euro per ton voor topdressing (korrelgrootte 0-10 mm).
Levering aan huis
Beschik je niet over een aanhangwagen dan levert Verko ook aan huis. Aan de levering zijn wel een paar voorwaarden verbonden. Meer info hierover verkrijg je bij Herwig De Brandt via e-mail (herwig.debrandt@dds-verko.be) of telefonisch op het nummer 052/ 25 18 15.
TIP: Hoe kan ik mijn hoeveelheid keuken- en tuinafval verminderen?
Afvalarm tuinieren
- Hou bij de keuze voor een plant rekening met de beschikbare oppervlakte, de lichtinval en de bodemgesteldheid van je tuin
- Plaats planten op voldoende afstand van elkaar zodat ze kunnen groeien, want anders moet je al vlug ingrijpen en snoeien of aanbinden. In het begin zijn er nog enkele kale plekken in je tuin, maar die kan je vrijhouden van onkruid met houtsnippers of een ander materiaal.
- Inheemse planten en struiken zijn bestand tegen ons klimaat en beter bestand tegen ziektes.
- Kies voor grassoorten die traag groeien. Het duurt iets langer voor je een mooie grasmat hebt, maar je hoeft ze minder te maaien.
Kippen, perfecte afvalverwerkers
Kippen verwerken per jaar tot 50 kg keuken- en tuinafval. Afval dat je niet kunt composteren, kan je aan de kippen geven. De tafelrestjes en het keukenafval die ze niet lusten, werken ze in de bodem. Bovendien geven ze je eitjes terug!