Begeleiding van inburgeraars
In Vlaanderen en Brussel wonen mensen die afkomstig zijn uit alle hoeken van de wereld. De Vlaamse overheid vindt het belangrijk dat die nieuwe burgers volop kunnen deelnemen aan de samenleving en biedt daarom een inburgeringstraject aan.
Voorwaarden
Inburgering is bedoeld voor nieuwkomers van 18 jaar en ouder die in Vlaanderen of Brussel komen wonen met een wettig verblijf. Ook Belgen die niet in België geboren zijn en van wie minstens één van de ouders niet in België geboren is, behoren tot de doelgroep van inburgering. (Verzoekers om internationale bescherming, met uitzondering van niet-begeleide minderjarige verzoekers om internationale bescherming, behoren niet tot de doelgroep van inburgering)
Alle personen die tot de doelgroep van inburgering behoren, hebben recht op een inburgeringstraject.
Verplichte inburgeraars
Bepaalde inburgeraars moeten verplicht een inburgeringstraject volgen. Het gaat onder meer om nieuwkomers (bijvoorbeeld erkend vluchtelingen, subsidiair beschermden, gezinsherenigers, inburgeraars die bedienaar zijn van een eredienst, …
Een aantal van deze personen wordt vrijgesteld van de inburgeringsplicht. Het gaat om bijvoorbeeld EU-burgers, personen die omwille van een ziekte of handicap blijvend niet in staat zijn het inburgeringstraject te volgen, inburgeraars die 65 jaar of ouder zijn,…
Voor de verplichte inburgeraars blijft de inburgeringsplicht bestaan zolang ze die niet zijn nagekomen.
Procedure
Inburgering bestaat uit vier onderdelen:
- Maatschappelijke oriëntatie
- Nederlands als verbindende taal
- Inschrijving bij VDAB (Actiris in Brussel)
- Participatie- en netwerktraject
Het inburgeringstraject krijgt vorm op maat van de inburgeraar. Via trajectbegeleiding wordt de inburgeraar individuele begeleiding aangeboden naargelang zijn persoonlijke situatie.
Het Vlaamse Agentschap Integratie en Inburgering en de twee stedelijke agentschappen in Antwerpen (Atlas) en Gent (Amal) bieden de inburgeringstrajecten aan.
De inhoud van het inburgeringstraject wordt opgenomen in een inburgeringscontract. Wie een inburgeringscontract ondertekent, gaat het engagement aan om de doelstellingen van de verschillende onderdelen van het traject te behalen. Wie alle doelstellingen behaalt, ontvangt het inburgeringsattest.
Inburgeraars kunnen na het behalen van hun inburgeringsattest in een vervolgtraject stappen. Ze volgen bijvoorbeeld vervolgcursussen Nederlands ter voorbereiding op hogere studies, ze nemen deel aan een beroepsopleiding of een opleiding tot zelfstandig ondernemer.
Inburgeringsplicht
Wie inburgeringsplichtig is:
- moet zich tijdig aanmelden bij het bevoegde agentschap
- moet de doelstellingen van alle onderdelen van het inburgeringstraject behalen
- moet 24 maanden na het behalen van het inburgeringsattest - als hij niet werkt of studeert - aantonen dat hij het taalvaardigheidsniveau B1 mondeling beheerst
Verplichte inburgeraars die hun inburgeringsplicht niet nakomen kunnen een administratieve geldboete krijgen.
Documenten, wet- en regelgeving
Agentschap Binnenlands Bestuur - inburgeringWebsites
Buddywerking voor anderstalige nieuwkomers
Help jij nieuwkomers om zich sneller thuis te voelen in Merelbeke?
Buddy = Engels woord voor maatje, vriend
Een buddy maakt nieuwkomers wegwijs in de samenleving, laat hen Nederlands oefenen en helpt hen een netwerk op te bouwen.
De kern van integratie is dat iedereen zich thuis voelt. Mensen die van een ander land naar hier verhuizen doen dat om uiteenlopende redenen: voor hun werk, vanuit gezinshereniging, omdat ze hun thuisland zijn ontvlucht, ....
Om anderstalige nieuwkomers te helpen het Nederlands onder de knie te krijgen en de Vlaamse gewoontes te leren kennen, ondersteunen we hen via het buddytraject. Hierbij wordt een nieuwkomer gekoppeld aan een vrijwilliger uit Merelbeke. Op een informele manier en op een eigen tempo leren zij elkaar kennen. Als vrijwilliger luister je naar de vragen en noden van je buddy en oefen je samen het Nederlands. Zo is de stap naar werk, nieuwe vriendjes voor de kinderen of een hobby sneller gezet.
Van samen wandelen tot koffieklets
Wat doe je als buddy? Dat kiezen jullie helemaal zelf. Misschien gaan jullie samen sporten, plan je een uitstap of spreek je af voor een wekelijkse babbel bij de koffie. Het belangrijkste is dat je elkaar regelmatig zieten dat jullie samen kunnen genieten van de buurt.
Waarom buddy worden? Enkele reacties van huidige vrijwilligers:
“Voor mij is het een absolute persoonlijke verrijking om mensen met andere culturen te leren kennen en mee te werken aan hun integratie in onze maatschappij. Dit doen vanuit een gelijkwaardige samenwerking geeft aan beide partijen ongelooflijk veel voldoening.”
“Iets concreet doen voor mensen met een andere cultuur en taal geeft enorm veel voldoening. Het verbindt en schenkt vreugde aan beide partijen.”
“Ik geniet enorm van het samen zijn, het samen dingen doen. Het wederzijds respect hierbij is enorm hartverwarmend en hoopgevend.”
“Bijdragen aan een samenleving waar iedereen zich goed voelt en tijd kunnen delen met elkaar.”
Maak je met plezier wat tijd vrij om een anderstalige nieuwkomer wegwijs te maken in Merelbeke?
Had je graag wat meer informatie omtrent dit project?
Voel je ideeën kriebelen die nieuwkomers kunnen ondersteunen in hun integratie in onze gemeente?
Meld je dan aan en er neemt iemand contact met je op voor meer uitleg.
Inschrijven voor ABCafé
Kom je graag Nederlands oefenen?
Je bent van harte welkom! Je kan er:
- Elkaar ontmoeten
- Leuke gesprekken voeren
- Merelbeke beter leren kennen
- Samen activiteiten doen
Gratis elke vrijdagvoormiddag van 9.30 tot 11.30 uur
We spreken de ene week af in de bibliotheek van Merelbeke en de andere week in het Lokaal Dienstencentrum De Merelaar.
Vragen en/of info
Katrijn Merckx | Projectmedewerker Inburgering en Integratie | Afdeling Mens en welzijn |katrijn.merckx@merelbeke-melle.be
Participatietraject
Het participatie- en netwerktraject is één van de vier onderdelen van het inburgeringstraject. De inburgeraar versterkt en verbreedt het eigen sociaal netwerk tijdens minimum 40 uur. Dat kan bijvoorbeeld in een buddyproject, een stage bij een bedrijf, vereniging of lokaal bestuur, via vrijwilligerswerk, deelname aan activiteiten in een buurthuis … De inburgeraar kan ook verschillende activiteiten combineren. De activiteiten gebeuren in een Nederlandstalige context en moeten participatie op sociaal vlak bevorderen.
Doelgroep
Verplichte inburgeraars die niet werken of studeren zijn verplicht om het participatietraject te doen.
Het is optioneel voor:
- niet-verplichte inburgeraars,
- verplichte inburgeraars die werken of studeren.
Procedure
Je neemt contact op met een trajectbegeleider van het Agentschap Integratie en Inburgering die samen met jou op zoek gaat naar een passende activiteit.
Rol van de inburgeraar
De inburgeraar is verantwoordelijk om een aanbod te zoeken, maar kan hierbij ondersteuning krijgen van de trajectbegeleider van het Agentschap Integratie en Inburgering. De inburgeraar:
- zoekt de activiteit(en),
- legt contact en maakt afspraken,
- laat het bewijs van deelname ondertekenen door de contactpersoon van de activiteit.
Rol van de trajectbegeleider
De trajectbegeleider:
- informeert de inburgeraar over het participatietraject,
- stimuleert de inburgeraar om na te denken wat een passend aanbod kan zijn en doet suggesties indien nodig,
- checkt of de activiteit van de inburgeraar voldoet aan de criteria,
- registreert en volgt het traject op in KBI (Kruispuntbank Inburgering),
- maakt indien nodig mee de eerste afspraak of schakelt een toeleider, brugfiguur of vrijwilliger in om de eerste keer mee te gaan naar de activiteit (in afspraak met de gemeente),
- geeft het bewijs van deelname mee en controleert na ondertekening van de activiteit.
De trajectbegeleider gaat niet mee naar de activiteit.