In Merelbeke-Melle geloven we dat samenwerken met onze inwoners de sleutel is tot een sterker en toekomstgericht beleid. Jouw mening telt. Daarom nodigen we je uit om mee te denken, mee te praten en mee het verschil te maken.
Heb je ideeën om van de gemeente een nog betere plek te maken om te wonen, te leven en te werken? Denk je graag in oplossingen en ben jij een bruggenbouwer? Dan zijn we op zoek naar jou!
Adviesraden en bewonersplatformen
Participeren aan het beleid kan in Merelbeke en Melle al langer. Zo kan elke inwoner zijn stem laten horen via adviesraden en de bewonersplatformen.
Adviesraden verenigen inwoners en experten over een bepaald domein of specifiek thema. Zij adviseren het lokaal bestuur en hebben zo echt impact.
Bewonersplatforms brengen inwoners van een specifieke deelkern van de gemeente samen. Ze adviseren het lokaal bestuur over allerlei thema’s van die deelkern of deelgemeente (bv. mobiliteit, veiligheid, afval, enz.) om hun buurt aangenaam en leefbaar te houden. Een bewonersplatform vormt een belangrijk aanspreekpunt voor het lokaal bestuur.
Wat?
De Jeugdraad is een spreekbuis bij onderwerpen uit de gemeente die over kinderen en jongeren gaan. Elke vereniging kan 'vertegenwoordigers' sturen om hun stem te laten horen en op die manier van Merelbeke-Melle een betere plaats te maken om te spelen, te feesten en lief te hebben.
Daarnaast organiseert de Jeugdraad tal van toffe en educatieve activiteiten voor de jeugd.
Wie?
De Jeugdraad is er voor alle jongeren van 16 tot 30 jaar die in Merelbeke-Melle wonen, actief zijn in een gemeentelijk jeugdwerkinitiatief of die betrokken zijn bij Merelbeke-Melle, ongeacht hun politieke, ideologische of levensbeschouwelijke overtuiging.
Hoe?
- Advies geven
- Het jeugdbeleid mee vormgeven
- Het jeugdbeleidsplan uitvoeren en opvolgen
- Activiteiten organiseren
- De jeugd vertegenwoordigen
De Jeugdraad vertolkt niet alleen de stem van zijn leden, maar is ook de spreekbuis van alle kinderen, jongeren en jeugdwerkers uit de gemeente. Daarom zijn er altijd leden van de jeugdraad aanwezig op overlegorganen waar het thema jeugd aan bod komt.
Naast deze adviesraad kunnen jongeren zich ook verenigen in meer tijdelijke en dynamische werkgroepen die rond een bepaald thema advies uitbrengen.
Contact
Wat?
De Milieuraad geeft hoofdzakelijk advies over thema's die betrekking hebben op het milieubeleid van de gemeente. Participatie van de burger vormt een belangrijke pijler van een duurzaam milieubeleid.
Het college is verplicht advies te vragen over alle milieugerelateerde onderwerpen. De raad kan ook op eigen initiatief advies uitbrengen.
Wie?
In de Milieuraad zitten vertegenwoordigers van lokale milieu- en natuurverenigingen, vertegenwoordigers uit onderwijsinstellingen, sociaal-culturele organisaties, vormingsorganisaties en beroepsgroepen zoals land- en tuinbouwers. De vergaderingen zijn openbaar en kunnen door elke geïnteresseerde inwoner bijgewoond worden.
Hoe?
De Milieuraad heeft drie grote doelstellingen.
- De Milieuraad beoogt de verbetering van het milieu, het behoud en het herstel van de natuur en het landschap in de gemeente.
- De Milieuraad is bevoegd om de gemeente zowel op eigen initiatief als op verzoek van de gemeenteraad of het schepencollege te adviseren over het gemeentelijk milieu- en natuurbeleid.
- De Milieuraad vervult een informatieve en sensibiliserende taak bij de inwoners.
Contact
Wat?
De Sportraad heeft als doel sport- en openluchtrecreatie te bevorderen bij alle inwoners van de gemeente.
Wie?
Momenteel zetelen de vertegenwoordigers van verschillende sportverenigingen en deskundigen in de Sportraad. De Sportraad zoekt daarnaast ook mensen die geïnteresseerd zijn in sport, advies kunnen verlenen inzake sport of willen helpen bij sportevenementen. Ook als je positief wil bijdragen aan de werking van de sport in je eigen gemeente, ben je meer dan welkom.
Hoe?
De Sportraad bouwt aan een actief gemeentelijk sportbeleid door:
- het lokaal bestuur te adviseren over sportaangelegenheden;
- overleg en samenwerking te bevorderen tussen zowel private als publieke betrokkenen. Dit gaat over sportverenigingen, sportprojecten, instellingen, scholen en organisaties, maar ook individuele sporters en andere adviesraden uit de gemeente;
- initiatieven voor te stellen voor sportbeoefening en kaderopleiding;
- onderzoek te verrichten en documentatie te verzamelen;
- een aantal evenementen te organiseren.
Contact
Wat?
De Beheer- en Adviesraad Cultuur staat het lokaal bestuur bij in het beheer van de culturele infrastructuur en adviseert inzake culturele materie.
Deze raad bevordert overleg en samenwerking tussen verenigingen, organisaties en instellingen voor socio-culturele vrijetijdsbesteding.
Wie?
De vergaderingen zijn open, alle geïnteresseerden zijn welkom.
Contact
Wat?
De Erfgoedraad streeft ernaar het gemeentelijk erfgoed te beschermen, te behouden en meer in de kijker te plaatsen. Dit erfgoed is zowel onroerend, roerend als immaterieel.
Wie?
De raad is samengesteld uit afgevaardigden van verenigingen en uit individuele burgers.
Daarnaast kunnen geïnteresseerde inwoners deelnemen aan thematische werkgroepen.
Via de Erfgoedraad kan je tenslotte een toelage voor erfgoedprojecten aanvragen.
Hoe?
De raad geeft advies bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van het onroerend erfgoedbeleid en ondersteunt Merelbeke-Melle bij het vergroten van het draagvlak voor onroerend erfgoed.
De Erfgoedraad komt maandelijks samen in het gemeentehuis om te overleggen over projecten en initiatieven die lopende zijn.
Contact
Wat?
De Seniorenraad behartigt de belangen van alle senioren en het seniorenbeleid in Merelbeke-Melle. Via overleg en advies aan het lokaal bestuur bevordert deze adviesraad het seniorenbeleid en het welzijn van de senioren.
Wie?
In de Seniorenraad zijn onafhankelijke senioren en de seniorenverenigingen van Merelbeke-Melle vertegenwoordigd. Alle senioren ouder dan 60 die in Merelbeke-Melle wonen zijn welkom. Gepensioneerde inwoners jonger dan 60 zijn ook welkom.
Hoe?
De Seniorenraad
- geeft ouderen een stem en laat hen deelnemen aan het beleid;
- stimuleert sociale initiatieven voor senioren;
- werkt samen met andere adviesraden, verenigingen en besturen;
- ondersteunt en organiseert allerlei activiteiten voor de doelgroep.
Binnen de Seniorenraad zijn er diverse werkgroepen:
- informatie, documentatie, vorming en advies
- gezondheid, zorg, welzijn en huisvesting
- veiligheid en mobiliteit
- sport, cultuur en ontspanning
- seniorenweek
Contact
Wat?
De Bibliotheekraad volgt de algemene bibliotheekwerking op en stippelt ook een beleidsvisie uit inzake de bibliotheek. De raad verstrekt, op verzoek of op eigen initiatief, adviezen aan het lokaal bestuur.
Wie?
De Bibliotheekraad is samengesteld uit gebruikers en deskundigen op het vlak van leesbevordering, leesmotivatie, onderwijs, taal, doelgroepen, mediawijsheid en literatuur met interesse voor bibliotheekbeleid.
Hoe?
De Bibliotheekraad komt een viertal keer per jaar samen. De raad laat zich goed informeren over de hedendaagse uitdagingen in de bibliotheeksector en geeft advies over het te voeren bibliotheekbeleid aan het lokaal bestuur.
Contact
Wat?
De Raad voor Lokale Economie streeft naar overleg tussen het lokaal bestuur, de lokale handelaars en ondernemers. Deze adviesraad heeft oog voor de uitdagingen van de lokale economie en geeft adviezen die het beleid hierin ondersteunen.
Daarnaast wil de raad een platform zijn waar ondernemers, handelaars en zelfstandigen elkaar kunnen vinden en contacten kunnen leggen. Ook het promoten van de lokale economie is één van de doelstellingen van de Raad voor Lokale Economie.
Wie?
Ondernemers, handelaars en zelfstandigen zijn welkom om bij deze adviesraad aan te sluiten.
Contact
Wat?
De Welzijnsraad heeft de opdracht, hetzij op eigen initiatief, hetzij op verzoek, adviezen te formuleren aan het lokaal bestuur.
Hoe?
De Welzijnsraad streeft onder andere de volgende doelstellingen na:
- het lokaal bestuur advies geven over het welzijnsbeleid;
- het overleg tussen alle betrokkenen in het welzijnsveld stimuleren;
- de participatie aan het welzijnsbeleid van gebruikers van voorzieningen organiseren, steunen en begeleiden;
- welzijnsinitiatieven ten behoeve van noden en problemen in de gemeente stimuleren;
- activiteiten coördineren door overlegstructuren (werkgroepen en platforms) te creëren.
Op die manier wil de Welzijnsraad inwoners individueel helpen door:
- zeer laagdrempelige contactmogelijkheden aan te bieden;
- hen actief door te verwijzen naar de gemeentelijke dienst;
- het stimuleren van oplossingen voor gezinnen, alleenstaanden en mindervaliden;
- inspraak en informatie te verlenen.
Contact
Wat?
Merelbeke-Melle Mondiaal is een gemeentelijke adviesraad rond het mondiaal beleid van de gemeente.
De “Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking” of GROS werd door het gemeentebestuur officieel erkend als adviesraad in juni 1992. De toegenomen globalisering, de klimaatverandering, de afnemende biodiversiteit, de wereldwijde Covid-19 pandemie en andere crises sindsdien, maken ons bewust dat we de globale uitdagingen voor een goed menselijk samenleven op aarde samen moeten keren.. Samen gaan we op weg naar beter voor ons als mens en voor onze planeet. Daarom werd GROS ‘Merelbeke-Melle Mondiaal’.
Wie?
- inwoners, organisaties, scholen en verenigingen, … die werken rond mondiale samenwerking;
- vertegenwoordigers van ngo’s en van lokale ontwikkelingsinitiatieven (zogenaamde 4de pijlers);
- geïnteresseerden in mondiale samenwerking;
- de schepen voor ontwikkelingssamenwerking en de coördinator mondiaal beleid.
Hoe?
De leidraad voor de werking van Merelbeke-Melle Mondiaal zijn de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties die we willen bereiken in 2030. De weg naar een vreedzame, inclusieve en duurzame samenleving waarbinnen eenieder waardevol is en gelijkwaardige kansen krijgt. Dat is de uitdaging waar we met velen, binnen en buiten Merelbeke-Melle willen aan werken.
Merelbeke-Melle Mondiaal:
- richt studiedagen, debatten en andere activiteiten in over internationale samenwerking;
- ondersteunt lokale afdelingen en hun acties bv 11.11.11, broederlijk delen, Amnesty International, één wereld;
- geeft advies over internationale samenwerking aan het college van burgemeester en schepenen;
- ondersteunt en geeft advies rond subsidies aan 4depijlerorganisaties in Merelbeke-Melle;
- werkt actief mee aan de ontwikkeling van de stedenband met Toucountouna.
Contact
Wat?
Wil je inspraak bij hoe onze gemeente er in de toekomst gaat uitzien? Stel je dan kandidaat voor de nieuwe Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO).
De oprichting en de werking van de GECORO is wettelijk verplicht en geregeld vanuit de Codex Ruimtelijke Ordening.
Wie?
Voor Merelbeke-Melle telt de Gecoro minimaal 13 en maximaal 17 leden (en plaatsvervangers). De GECORO bestaat deels uit deskundigen en deels uit afgevaardigden van de belangrijkste maatschappelijke geledingen. Stemgerechtigde leden van de GECORO ontvangen presentiegelden per bijgewoonde officiële vergadering.
De GECORO bestaat uit:
- een voorzitter,
- een aantal deskundige leden in verschillende domeinen (minimum 1/4) en hun respectievelijke plaatsvervangers,
- overige leden en hun respectieve plaatsvervangers die worden voorgedragen vanuit minimum 5 maatschappelijke geledingen: milieu- en natuurverenigingen, verenigingen van werkgevers of zelfstandigen, verenigingen van handelaars, verenigingen van landbouwers, verenigingen van werknemers.
De nieuwe gemeenteraad beslist over de samenstelling van de GECORO en welke maatschappelijke geledingen vertegenwoordigers voordragen. Het college van burgemeester en schepenen draagt de GECORO -voorzitter en vaste secretaris voor aan de gemeenteraad.
De nieuwe gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro) zoekt nieuwe leden voor de bestuursperiode 2025-2030. Geïnteresseerden kunnen zich tot en met maandag 31 maart 2025 kandidaat stellen.
Hoe?
De GECORO is een groep mensen die ongeveer 6x per jaar bijeenkomt. De commissie geeft advies, maakt opmerkingen of doet voorstellen over alle aangelegenheden met betrekking tot de gemeentelijke ruimtelijke ordening, op eigen initiatief of op vraag van het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad. De GECORO adviseert onder andere bij de opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan en bij de opmaak van de ruimtelijke uitvoeringsplannen en -projecten.
Contact
Wat?
Het bewonersplatform Flora is een groep bewoners van de wijk Flora in Merelbeke die het leven in de buurt leefbaarder, aangenamer en warmer willen maken.
Wie?
Voorzitter: Etienne Van Rijckeghem
Secretaris: Sandra De Meyer
Penningmeester: Mieke Van Driessen
Hoe?
Het platform is de spreekbuis tussen het lokaal bestuur enerzijds en de verenigingen en inwoners anderzijds.
Dit doen ze door middel van dialoog met de buurt, de verenigingen en de gemeente, en door middel van initiatieven en acties. Bewonersplatform Flora wil op een constructieve manier samenwerken met het lokaal bestuur met als doel het algemeen welzijn van de burgers van Flora te bevorderen.
Naar de verschillende verenigingen toe wil het bewonersplatform bruggen bouwen en die verenigingen kenbaar maken aan de inwoners van Flora.
Contact
Voorzitter: Etienne Van Rijckeghem
Wat?
Het bewonersplatform van Bottelare is een groep inwoners van Bottelare die het leven in hun dorp leefbaarder en aantrekkelijker wil maken, met behoud van het landelijk karakter.
Wie?
Heb je ideeën voor de toekomst van Bottelare of wil je gewoon eens langskomen om kennis te maken, neem gerust contact op. Iedereen is van harte welkom!
Hoe?
Het bewonersplatform wil de brug slaan tussen het dorp en de gemeente, door de stem van de Bottelarenaar te laten horen bij het lokaal bestuur. Het bewonersplatform is de enige instantie die door de gemeente wordt erkend als 'spreekbuis'. Het bewonersplatform is op geen enkele manier politiek gebonden en streeft naar een zo ruim mogelijke vertegenwoordiging van Bottelare.
Naast en samen met de lokale verenigingen en handelaars willen ze bovendien werken aan een warm en gezellig dorp, waar iedereen zich thuis voelt.
Contact
Voorzitters: Bart Holvoet en Leen De Weirdt
Voorzitter: Marc Deloose
Wat?
Bewonersplatform Kwenenbos is een niet-politiek gebonden vereniging die sinds 2017 de brug slaat tussen de bewoners van de wijk Kwenenbos en het lokaal bestuur.
Wie?
Wens je op de hoogte gehouden te worden stuur dan een mail naar bpfkwenenbos@gmail.com. Als je een vereniging met banden in Kwenenbos vertegenwoordigt, geef ons dan zeker een seintje
Hoe?
Het bewonersplatform wil de inwoners van Kwenenbos de kans geven mee na te denken over de toekomst van de wijk. Via acties wil bewonersplatform Kwenenbos de leefbaarheid in de wijk versterken en de stem van de inwoners in het lokaal beleid laten klinken.
Contact
Voorzitter: Anniek Walraed
Secretaris: Rik Van den Bulcke
Penningmeester: Danny Reunes
bpfkwenenbos@gmail.com | www.bewonersplatformkwenenbos.be | facebook.com/bewonersplatformkwenenbos