Wandelroutes

De Merelbekkersroute 

De Merelbekkersroute is een interactieve wandelroute, speciaal gemaakt voor gezinnen met kinderen. Er zijn 4 luisterverhalen beschikbaar. Voor de eerste 3 verhalen kan je kiezen uit 3 verschillende routes. Bij het 4e en laatste verhaal kan je kiezen uit 4 verschillende routes. De routes lopen voor een groot deel  in de Makegemse bossen. Op elke route kom je in hout gesculpteerde "merelbekkers" tegen. Via de erfgoedapp en een brochure kom je alles te weten over hen. De brochure is te vinden aan de ingang van de route (Bosstraat 2).

De Merelbekkersroute is enkel tussen 1 juli en 28/29 februari toegankelijk.

Het Gondepad

Het parcours van deze wandeling loopt onder andere langs de beeldenweide, de Gondebeek, het natuurgebied de Kouterslag, de landelijke Kalverhaegestraat, de kastelen Ter Camere en De Bueren, het Geerbos… De wandelaar leert enkele mooie plekjes van Melle kennen. De route kan je hier raadplegen.

De brochure kan je gratis verkrijgen bij de dienst cultuur op het gemeentehuis in Melle.

Speuren naar sporen van de Groote Oorlog

Deze wandelingen werden ontworpen door de Koninklijke Kring Mars en Mercurius naar aanleiding van een herdenkingsplechtigheid ter ere van de in 1914 gesneuvelde Franse Vlootfuseliers in Melle op 11 oktober 2014. Ze brengen je langs plekken in Melle die een rol hebben gespeeld in de Eerste Wereldoorlog. Er is een kleine lus (9 km) en een grote lus (18 km).

De folder kan je krijgen bij de dienst cultuur op het gemeentehuis in Melle.

Vliegveld van Gontrode

Het Vliegveld van Gontrode is tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd als een Duitse basis voor zeppelins. In 2015 werd er een uitkijkpunt ingericht en werd er fiets- en wandelroute ontworpen. Erfgoedcel Viersprong en de gemeente Merelbeke-Melle investeerden in de inrichting van één van de twee resterende bunkers als herinneringsplek. De wandelroute vind je hier, de fietsroute vind je hier. De website www.hetvliegveldvangontrode.be is toen ook ontwikkeld.

Dit project komt tot stand met ELFPO-steun: Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Plan Bier

Zeven routes langs brouwers en kroegen, dat belooft je Plan Bier. Fietsroute 'De Roze Olifant' brengt je, hoe kan het ook anders, langs Melle.

Je kan de kaart afhalen bij de dienst cultuur of hier de route raadplegen.

B(l)oeiend Oost-Vlaanderen – Uit Goeie Grond

B(l)oeiend Oost-Vlaanderen wil de mooie kanten tonen van onze sierteeltstreek. 5 fietsroutes en 3 wandelroutes tonen onze streek als dé bloemenregio van Vlaanderen. Erfgoedcel Viersprong werkte bovendien rond de geschiedenis van de sierteelt in onze regio en installeerde in haar zes gemeentes een interactief audiopunt waar je een aspect van die geschiedenis aan kan ontdekken. Voor Melle staat dat punt in het voedselbos aan PC Caritas.

Je kan de kaart hier downloaden of afhalen bij de dienst cultuur.

Wandelen met de ErfgoedApp 

Ga in Melle op ontdekking met de ErfgoedApp en leer meer over het verleden van de gemeente. Bij de verschillende stops krijg je extra informatie en een heleboel nieuwe foto's te zien. Download de gratis ErfgoedApp via GooglePlay of de AppStore. Onder het symbooltje van het kompas kan je de tour zoeken en openen. Keer terug naar het homescreen en open de kaart om de verschillende stops te zien.

Bunkerwandeling Melle

In 1932 startte het Belgisch leger met de aanleg van een bunkergordel ten zuiden van Gent. Van de oorspronkelijke 228 bunkers blijven er vandaag nog zo’n 180 over. Deze getuigen van de oorlogsdreiging vinden we overal in het landschap terug. Ga op verkenning langs de landelijke wegen van Melle en Gontrode en ontdek de verschillende bunkers. Onderweg kom je meer te weten over de bunkergordel en over het oorlogsverleden van onze gemeente. 

Voor de speurneuzen voorzien we een uitdagende wandelzoektocht! Download hiervoor de gratis ErfgoedApp via GooglePlay of de AppStore. Onder het symbooltje van het kompas kan je de tour zoeken en openen. Keer terug naar het homescreen en open de kaart om de verschillende stops te zien.

Zorg ervoor dat je gps en mobiel internet ingeschakeld zijn! Bij elk gps-punt vind je uitleg over de bunker, meer informatie over een aspect van de Tweede Wereldoorlog en een opdracht om het volgende gps-punt te ontsluiten.

GPX-bestand

Wil je de wandeling graag volgen op je smartphone? Download dan het gpx-bestand!

Praktisch

  • Afstand: ca. 9 km
  • Vertrek- en eindpunt: GOC Gontrode, Geraardsbergsesteenweg 94, Gontrode
  • Gratis Kom meer te weten over de bunkergordel en over het oorlogsverleden van onze gemeente.

Opgelet: De wandeling is niet toegankelijk voor kinderwagens of rolstoelen! Bij regenweer kunnen sommige paden er modderig bij liggen.

Bunkerwandeling Merelbeke

De bunkerwandeling van ca. 12 km start en eindigt op het Munteplein en leidt langs landelijke wegen naar bunkers in Munte, Bottelare en Baaigem die behoren tot het Bruggenhoofd Gent.

De splinternieuwe brochure te vinden in het Toeristisch infopunt in Munte en het gemeentehuis in Merelbeke. 

Asselkouterroute 

Deze wandelroute (13 km) voert je via landelijke wegen naar Baaigem. Je vertrekt in Munte en wandelt langs typische dorpjes met oude boerderijen en herbergen en doorheen unieke landschappen met prachtige uitzichten.

Deze brochure is te verkrijgen in het Toeristisch infopunt in Munte en het gemeentehuis in Merelbeke.

Erfgoedwandeling Jules Vits  

Wandel langs de kunstwerken van beeldhouwer Jules Vits in het centrum van de gemeente en ontdek enkele pareltjes waar je anders gewoon aan voorbij loopt.

Praktisch:

  • Afstand: ca. 3 km
  • Vertrek- en eindpunt: Gemeentelijk Museum, Archief en Documentatiecentrum, Brusselsesteenweg 393-395

Erfgoedwandelingen met gids

Bij het gemeentelijk museum, archief en documentatiecentrum kan je erfgoedwandelingen met gids aanvragen voor volgende onderwerpen:

  • leven en werk van Jules Vits
  • in en rond de Sint-Martinuskerk (Melle centrum)
  • in en rond de Sint-Bavokerk (Gontrode)
  • Wereldoorlog I en Wereldoorlog II in Melle
  • het Melse funeraire erfgoed

Via de dienst cultuur in het gemeentehuis in Melle kan je ook een gids aanvragen die je begeleidt langs het voormalig zeppelinvliegveld van Gontrode.

Erfgoedwandeling Schelderode 

De erfgoedwandeling werd ter gelegenheid van de heropening van de St-Martinuskerk in een nieuw jasje gegoten. De brochure is bovendien ook in de kerk te verkrijgen tijdens de openingsuren. 

Erfgoedsprokkels (dorpswandeling Munte-Merelbeke)

De wandelroute (4 km) die start en eindigt op het Munteplein, leidt door het natuurschoon, de stilte en de rust. Op de route maak je tevens kennis met het bouwkundig landschappelijk erfgoed waar je aan voorbij wandelt. De brochure kwam tot stand in samenwerking met vzw uitMUNTEnd en IOED Viersprong.

Erfgoedwandeling doorheen Bottelare 

Bottelare is in oppervlakte de kleinste deelgemeente van Merelbeke. Deze wandelroute start aan het Sint-Annaplein. Het is niet enkel een erfgoedwandeling maar ook een monumentenwandeling.

Erfgoedwandeling in Lemberge   

Lemberge is een landbouwdorp gelegen ten noordwesten van Merelbeke. Er zijn twee wandelingen uitgestippeld, waarvan de kortste (2,3 km) volledig toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. De tweede wandeling (6,5 km) is grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar is afhankelijk van het al dan niet natte terrein. Beide wandelingen vertrekken aan de Sint-Adegondekerk in de Burg. Maenhautstraat. Langsheen beide wandelingen krijg je een zicht op de landelijke omgeving, met veel oude hoeves en de dorpskern met haar historische gebouwen.                                                                   

Oude wortels, nieuwe bomen 

Merelbeke heeft een interessante geschiedenis, o.a. door haar ligging aan de Schelde, aan de rand van Gent, het Land van Rode. De laatste decennia veranderde het straatbeeld van onze gemeente voortdurend, vaak ten koste van het bestaande erfgoed. Hierdoor verdween een stuk tastbare en plaatselijke geschiedenis. Soms blijven enkel de herinnering en het verhaal over.

Door dit verhaal te verwerken in een erfgoedwandeling van 5 à 6 kilometer, kunnen we het verleden een plaats geven in het heden. Het bijgevoegde kaartje  toont de erfgoedwandeling die werd samengesteld voor onze inwoners, bezoekers, leerlingen, studenten of leden van verenigingen zodat zij kennis kunnen maken met het boeiende verhaal van onze gemeente.

Het Kapellekenspad 

Deze wandelroute van 12 kilometer vertrekt en eindigt aan de parochiezaal, Kerkwegel 25 in Melsen. Het Kapellekenspad voert je langs oude kapelletjes en schilderachtige plaatsjes in Melsen, Schelderode en Vurste.  

Het Kwenenbospad

Het Kwenenbospad, een wandeling van 13 kilometer, neemt je mee naar de rijke geschiedenis van de wijk. De wandeling start aan de Sint-Hendricuskerk in de Sint-Elooistraat.

Kunstwandelroute 'Hoe het licht wandelt  (Irmine Remue)

De Merelbeekse kunstenaar Irmine Remue tekent en etst reeds meer dan 30 jaar in het landschap rond Bottelare en Munte, de streek waar ze geboren en getogen is. Irmine Remue koestert een grote liefde voor eigen streek die ze omzet in prachtige prenten getekend met inkt, pen en penseel of in etsvorm. In deze kunstwandelroute wil ze haar liefde voor kunst en natuur met de wandelaar-toeschouwer delen.

Hoe het licht wandelt neemt je aan de hand van 27 kunstwerken van Irmine mee doorheen de natuur in Bottelare en Munte. De wandeling zal naargelang het seizoen elke keer anders ogen. De ene keer zal je in een kunstwerk het landschap dat voor je ligt goed herkennen, de andere keer zal je het abstracte karakter van het kunstwerk sterk ervaren.

In de brochure staat een selectie van kunstwerken. Je kan kiezen tussen 5 verschillende routes. Allen te vinden op Routeyou.

Treinstapper

Een wandeling van 25 km vanaf het station van Gontrode tot het station van Munkzwalm. De trein brengt je terug naar het startpunt. Je wandelt zelfstandig, op eigen tempo en op een zelf gekozen moment. Deze route is beschreven (+ kaartjes) in de gids Treinstapper 2 van Grote Routepaden.

Praktisch:

Historische-straatnamenzoektocht

Pontstraat, Varingstraat, Rechte Ree, Gebroeders Dechampsstraat… Heel wat straten in Melle hebben een historische achtergrond of zijn vernoemd naar bekende personen. Ken jij de herkomst van de straatnamen in je eigen wijk? Ontdek hoe de Melse straten aan hun naam kwamen en leer de betekenis achter vele straatnamen! Met de straatnamenzoektocht ga je zelf op onderzoek uit! Download hier je brochure, inclusief zoektocht.

Naar top