Inhoud
Het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood:
heette vroeger de "tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden"
is een zorgbudget voor 65’+ers met een beperkt inkomen en gezondheidsproblemen
bedraagt maximaal 710 euro per maand, afhankelijk van hoeveel zorg iemand nodig heeft en zijn gezinsinkomen
is niet belastbaar
Voorwaarden
Een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood kan je ten vroegste aanvragen op de dag van je 65ste verjaardag.
Je zelfredzaamheid:
Je verblijft thuis (niet in een woonzorgcentrum): je moet minstens 7 punten behalen op de "schaal van zelfredzaamheid". Die schaal meet de invloed van je handicap of gezondheidsprobleem op je dagelijkse leven. Artsen van de FOD Sociale Zekerheid bepalen je punten en erkennen zo je gezondheidsprobleem als een handicap. Zij vragen medische informatie op bij je arts of specialist om je zelfredzaamheid te evalueren. Verwittig daarom je behandelend arts als je een aanvraag doet.
Je verblijft in een woonzorgcentrum: vanaf 1 april 2023 hoef je bij een verblijf in een woonzorgcentrum geen medische inschaling meer te laten afnemen bij de aanvraag voor dit zorgbudget. Vanaf dan krijg je automatisch een zorgcategorie 4 (of 5) toegekend.
Je inkomen en dat van je gezin mag bepaalde grenzen niet overschrijden. Die grenzen hangen af van je gezinssamenstelling. Opgelet: je inkomen bestaat niet alleen uit je pensioen, arbeids- of vervangingsinkomen, maar ook uit spaargelden, beleggingen, eigendommen in bezit en de verkoop of schenking van eigendommen.
Je moet aangesloten zijn bij een zorgkas. Wie ouder is dan 25 betaalt daarvoor jaarlijks een solidaire premie.
Op de datum waarop je recht op het zorgbudget ingaat, moet je minstens 5 opeenvolgende kalenderjaren, aan een van de volgende voorwaarden voldoen:
minstens één dag van het jaar in Vlaanderen of Brussel wonen (dit betekent ‘ingeschreven zijn in het bevolkings- of vreemdelingenregister');
op 1 januari van het jaar sociaal verzekerd zijn in een lidstaat van de Europese Unie, een lidstaat van de Europese Economische Ruimte of in Zwitserland.
Deze jaren moeten voorafgaan, maar niet onmiddellijk voorafgaan aan je recht op het zorgbudget: heb je ooit een periode van 5 opeenvolgende jaren in Vlaanderen of Brussel gewoond, dan voldoe je aan deze voorwaarde. Het jaar waarin je recht op het zorgbudget ingaat, telt niet mee voor de termijn van 5 jaar.
Je kan het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood combineren met de andere zorgbudgetten van de Vlaamse sociale bescherming. Je kan dit zorgbudget niet combineren met een inkomensvervangende tegemoetkoming of een integratietegemoetkoming.
Bewijsstukken
Om je aanvraag te doen, moet je deze gegevens meebrengen::
De naam van je huisarts of de arts die je handicap opvolgt.
Je identiteitskaart en je pincode.
Je bankrekeningnummer.
Eventueel de contactgegevens van iemand die je helpt bij de aanvraag.
Verwittig je behandelend arts als je een aanvraag doet. De Directie-generaal Personen met een Handicap zal je arts contacteren en medische informatie opvragen om je handicap te evalueren. Meestal nodigt deze dienst je ook nog uit voor een gesprek met een arts.
Procedure
Vraag dit zorgbudget voor ouderen met een zorgnood online aan. Om de aanvraag in te vullen, heb je je elektronische identiteitskaart (eID) en kaartlezer nodig en moet je je pincode kennen.
Aanvraag van een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood bij verblijf in een woonzorgcentrum
Ontving je al een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood vóór je opname in het woonzorgcentrum, dan moet je op het moment van de opname geen nieuwe aanvraag indienen om een vaste zorgcategorie 4 of 5 te krijgen. Je zorgkas past je dossier automatisch aan.
Heb je hulp nodig bij het indienen van de aanvraag? Kom langs bij team zorg.
Regelgeving
Decreet houdende de Vlaamse sociale bescherming dd. 18 mei 2018
Financiële voordelen
Het maximumbedrag voor het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood hangt af van je zorgzwaarte en je inkomen.
Er zijn 5 categorieën van zorgzwaarte. Bij elke categorie hoort een maximaal maandelijks bedrag voor het zorgbudget. In de hoogste categorie gaat het om 696 euro per maand (zie tabel hieronder).
Of je recht hebt op dat maximumbedrag, wordt bepaald aan de hand van het inkomen van jou en/of je partner. Een deel van je inkomen wordt daarbij vrijgesteld (niet meegerekend).